Prečo (ne)kúpiť 3D tlačiareň?

Prečo (ne)kúpiť 3D tlačiareň?

13.04.2024 08:25:31

 V súčasnej dobe zažíva 3D tlač zaslúžený rozmach z dosť pochopiteľných dôvodov. 3D tlač sa stala rýchlou, praktickou a hlavne finančne dostupnou alternatívou k zložitým a drahým výrobným procesom pomocou CNC frézovania, vstrekolisu či svojpomocným DIY trápením. Preto sa niet čomu čudovať, že čoraz viac ľudí a firiem siaha po 3D tlačiarňach. Je však kúpa 3D tlačiarne jediným riešením? Vďaka dostupným službám 3D tlače na zákazku našťastie nie.

Aby sa vám kúpa vlastnej 3D tlačiarne z dlhodobého hľadiska oplatila finančne aj časovo, je dôležité zvážiť hneď niekoľko faktorov:

1. Ako často budete 3D tlačiareň využívať? 

Investícia do vlastnej 3D tlačiarne môže byť aj napriek všetkému stále pomerne vysoká, ceny 3D tlačiarní sa totiž pohybujú od niekoľko stoviek až po tisíce eur. Okrem samotnej ceny tlačiarne musíte zvážiť aj náklady na materiál, údržbu, a v prípade pokročilejších modelov, aj náklady na programové vybavenie. Využitie 3D tlače na zákazku však takúto počiatočnú investíciu nevyžaduje. Stačí len poslať digitálny model alebo si ho nechať vyhotoviť a následne už len zaplatiť za vytlačený výrobok.

2. Budete ju vedieť obsluhovať sami?

Obsluha 3D tlačiarne ovplyvňuje kvalitu tlače, čo môže byť kľúčovým faktorom pri rozhodovaní medzi vlastnou 3D tlačiarňou a tlačou na zákazku. Pri 3D tlači na zákazku máte prístup k profesionálnym zariadeniam a skúseným technikom, ktorí zabezpečia najvyššiu presnosť a kvalitu tlače.

Obsluha 3d tlačiarne

3. Viete si 3D modely pre tlač samostatne vytvoriť či nájsť?

Obrovskou súčasťou 3D tlače je práve 3D modelovanie či skenovanie. Bez existujúceho modelu je 3D tlačiareň prakticky nepoužiteľná, čiže ak pred jej kúpou neoplývate značnými znalosťami 3D modelovania, treba si dvakrát premyslieť, či sa vám chce stráviť hodiny učením sa ho. 

4. Viete aký filament zvoliť pre požadované vlastnosti produktu?

Ďalším z dôležitých krokov 3D tlače je výber správneho filamentu pre jednotlivý projekt. Každý typ zo širokej palety možných filamentov pre 3D tlač disponuje inými vlastnosťami a prednosťami. Je preto potrebné vždy zvážiť účel a použitie každej tlačenej veci a prispôsobiť výber filamentu podľa nich. Pri vlastnej 3D tlačiarni však môžete byť obmedzení typom filamentov, ktoré vaša tlačiareň podporuje. Pri využití služieb 3D tlače na zákazku za vás vyberie najvhodnejší filament profesionál, aby finálny produkt spĺňal vaše očakávania a účel.

Typy filamentov a materiálov do 3D tlačiarne

- Na záver, technológia 3D tlače sa aj vďaka jej populárnosti neustále vyvíja a vylepšuje. S vlastnou tlačiarňou môžete byť často obmedzení na staršie modely a technológie až do kúpy novej. Čiže zatiaľ čo vlastná 3D tlačiareň môže byť zaujímavá pre nadšencov technológie a profesionálov, pre väčšinu ľudí je výhodnejšie využiť služby 3D tlače na zákazku. Jedným z jej najväčších benefitov je práve bezstarostnosť. Nemusíte sa starať o údržbu, opravy, ani o skladovanie materiálov. Stačí len poslať svoj návrh či dopyt a máte istotu, že sa o zvyšok postará tím profesionálov. S nižšími nákladmi, vyššou kvalitou a väčšou flexibilitou ponúkajú tieto služby výbornú alternatívu pre tých, ktorí chcú využiť výhody 3D tlače bez nutnosti investície peňazí a času do kúpy a obsluhy vlastnej tlačiarne.